|
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
PIENO PRODUKTAI
|
|||||||||||||||||
Ar patartina valgyti pieno produktus yra taip pat ginčytinas klausimas kaip ir įprotis valgyti mėsą.Būtų tuščia ginčytis, vartoti ar nevartoti, tad vėlgi tenka pasikliauti sveika nuovoka ir spręsti pačiam.Pažiūrekime kaip elgiasi gyvūnai.Karvės negeria pieno, o kodėl žmonės geria? Turbūt pamanėte:"Bet veršiukai juk geria pieną". Būtent! Karvės pienas skirtas maitinti jauniklius.Jokie gyvūnai atjunkyti nebegeria pieno.Ką tik gimę visi žinduoliai be išimties žinda motinos pieną, bet atjunkyti toliau visą gyvenimą minta kitu maistu.Žmogus įrodinėja, kad motinai nustojus žindyti, jos vaidmenį turi perimti karvė.Kitaip sakant, vieninteliai neatjunkomi žinduoliai yra žmonės! Karvės pieno cheminė sudėtis yra visai kitokia nei žmogaus.Enzimai, reikalingi suvirškinti pienui, yra reninas ir laktazė.Jie pranyksta, kai mes būname trejų metų.Piene yra elemento, vadinamo kazeinu.Karvės piene kazeino yra 300 kartų daugiau negu žmogaus piene.Jis reikalingas, kad išaugtų stambūs kaulai.Skrandyje kazeinas tirštėja ir susidaro stambūs, lipnūs, sunkiai skrandžiui virškinami varškės gniužulai.Ši tiršta lipni masė, kol yra pašalinama, žmogaus organizmui uždeda baisų krūvį.Visa nelaimė, kad dalis šios lipnios medžiagos sukietėja, prikimba prie žarnyno sienelių ir trukdo organizmui įsisavinti maistingas medžiagas.Be to, šalutiniai produktai, atsirandantys virškinant pieną, palieka daug toksinių gleivių.Jos labai rūgštingos ir kaupiasi organizme.Kai namuose valysite dulkes, pradžioje viską ištepkite klijais ir įsitikinkite ar po to lengva valyti. Pieno produktai atlieka tą patį vaidmenį kaip ir klijai mūsų organizme.Dr. N.Volkeris, sveikatos specialistas, laikomas liaukų specialistu mano, kad būtent kazeinas yra pagrindinis faktorius, sukeliantis skydliaukės sutrikimus. | |||||||||||||||||
Rimčiausios pieno vartojimo pasekmės yra tos, kad organizme susidaro gleivių.Jos padengia gleivinių membranas ir tuomet viskas labai vangiai gali prasisunkti. Yra manoma, kad pienas bei pieno produktai yra pagrindinis nutukimo faktorius. Netgi pieno produktus vartojant teisingai suderintus, visos šios problemos neišnyksta..Kadangi pienas ir pieno produktai yra konservuotas maistas, tai joks kitas konservuotas maistas neturi būti valgomas su juo.Tačiau pienas paprastai yra vartojamas su kokiu nors kitu patiekalu - valgome su avižų dribsniais, verdame manų košę, sriubą su makaronais, geriama su pyragu ar sausainiais ir t.t.. Sūrį valgome su duona, traškučiais ar vaisiais - kiekvienu atveju pažeisdami maisto derinimo taisykles. Deja, tas pats pasakytina ir apie jogurtą. "Ką? Juk jogurtas yra sveikas maistas!" Vargu. Jis yra daromas iš karvės pieno.Tų gerųjų bakterijų, kurių neva jūs gaunate su jogurtu, organizmas pasigamina tokiais kiekiais, kokių jam reikia. Jeigu jūs vis tiek nusprendėte valgyti pieno produktus, tai bent malonėkite juos derinti taip, kad būtų kuo mažiau žalos: 1)Pieną gerkite vieną, be nieko.Tai daugiausia gleivių turintis maistas žemėje, ir su niekuo kitu jis nesuderina. 2)Jei užsimanote sūrio, tai smulkiai jį supjaustykite ir užbarstykite ant salotų. Arba išlydę užpilkite ant kokių nors daržovių.Nepirkite labai geltonų sūrių, nes juose yra cheminių medžiagų.Jeigu mėgstate picą, nieko tokio, jeigu ją retkarčiais suvalgysite.Tik žinokite kiek žalos ji pridaro ir nepiknaudžiaukite.Jei vieną dieną valgėte picą, tai kitą dieną išvalykite organizmą. 3)Jogurtą valgykite tuščiu skrandžiu arba kaip salotų uždarą. Susitaisykite salotų ir užsipilkyte juos jogurtu. Po to nevalgykite vaisių, nes viskas drauge fermentuosis, pus ir terš jūsų organizmą. Daugelis tvirtina, kad dėl kalcio yra būtina vartoti pieno produktus.Mes įtikėjome, kad pienas yra pagrindinis kalcio šaltinis, ir jei negersime pieno mums iškris dantys bei suminkštės kaulai. Visų pirma, karvės piene esantis kalcis yra daug šiurkšesnis nei žmogaus piene, be to, jis sukibęs su kazeinu, trukdančiu absorbuoti kalcį.. Visi geriantys pieną ir valgantys sūrį bei kitus pieno produktus, vartoja pasterizuotus, homogenizuotus produktus.Šie procesai sumažina kalcio vertę ir daro jį sunkiai įsisavinamą.Žmogaus organizmas yra labai lankstus ir prisitaikantis, bet karvės pienas yra tiesiog neskirtas žmogui. Tad iš kur gauti kalcio? O kalcio gausu visose lapinėse daržovėse, visų rūšių neapdorotuose riešutuose, o sezamo sėklose kalcio yra daugiau nei bet kokiame kitame žemės maiste.Jeigu kasdien valgysite vaisius bei daržoves, o retkarčiais ir riešutus, tai kalcio tikrai nestokosite.Puikūs kalcio šaltiniai yra neapdorotos sezamo sėklos, neapdoroti riešutai, kopūstai, visos lapinės daržovės, džiovintos figos, datulės bei slyvos. Svarbu suprasti kalcio vaidmenį žmogaus organizmui.Viena pagrindinių jo funkcijų - neutralizuoti visoje sistemoje rūgštį. Dauguma manančių, kad jiems trūksta kalcio, maitinasi labai rūgščiai ir kalciui jų organizme nuolat tenka neutralizuoti rūgštį. Visi pieno produktai, išskyrus sviestą, pagamina daug rūgščių. Sviestas - riebalai ir todėl neutralus.Kadangi riebalai apsunkina baltymų virškinimą, tai sviesto yra geriau nevartoti su baltymais.Tačiau sviestą galima valgyti su angliavandeniais. Tikra ironija, kad žmonės valgo pieno produktus kalciui gauti, o esantis jų organizme kalcis yra panaudojamas neutralizuoti suvalgytų pieno produktų pasekmėms.Tad peršasi išvada, jog užuot apkrovus organizmą kalciu, verčiau pakeisti mūsų mitybos įpročius taip, kad mūsų sistemoje mažiau pasigamintų rūgščių. Iš praktikos yra nustatyta, kad įvairios alergijos ir kvėpavimo ligos, ypač astma, tiesiogiai sietinos su pieno vartojimu.Tas pats pasakytina ir apie vaikus, kuriuos kamuoja ausų infekcijos. Be abejo, esate girdėję specialistus tvirtinant, jog pieno produktai yra svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis.Kiti specialistai teigia priešingai.Jum pačiam teks nuspręsti vartoti pieno produktus ar ne. Ar žmogui yra išmintinga vartoti karvės pieną? Kiekvienas į šį klausimą atsakysite pats, pasikliaudami savo galva bei patirtimi.Mes jus tik supažindinome, kaip pienas ir pieno produktai veikia žmogaus organizmą.Spręsti turite jūs patys. |
|||||||||||||||||
RODALI sporto klubas
VI "Parasportas" Ozeskienes 4-2, Kaunas 3000, Lthuania, ph: +370 (698) 36598,+370 (686) 33966, fax:+370 (37) 407991 sportas@rodali.lt |
|||||||||||||||||